2020-2021 Bahar Yarıyılı Önlisans Yurt Dışı Yatay Geçiş İlanı

10 Şubat 2021 Çarşamba

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Üniversitemiz Önlisans Programlarına Yurtdışı Yatay Geçiş Yoluyla Kabul Edilecek Öğrencilerde Aranacak Koşullar

“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına ilişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” hükümleri gereğince, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Üniversitemiz önlisans programlarına yurt dışından yatay geçiş yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranacak koşullar, gerekli belgeler, başvuru tarihleri, ayrılan kontenjanlar ve diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

A. . BAŞVURU VE GEÇİŞ KOŞULLARI
1.  Yatay geçiş yapması uygun görülen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu kararı ile alt yarıyıllardan alınması uygun görülen dersler verilebilir.
2.  Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
3.  Hazırlık programına yatay geçiş yapılamaz.
6.  Yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır.
7. Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel değildir.
8.  Belirtilen koşullarda yer almayan ancak, değerlendirmelerde tereddüt yaşanan hallerde, “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararları dikkate alınır.

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN DUYURU
2012-2013 öğretim yılında kendi imkanlarıyla yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenlerin, öğrenim görmek istedikleri yükseköğretim kurumlarının Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca (YÖK) tanınıp tanınmadığına ilişkin http://wwww.yok.gov.tr internet adresinden veya Denklik Bilgi Edinme, YÖK Başkanlığı Bilkent/Ankara adresinden bilgi almaları, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği’ni incelemeleri yararlarına olacaktır. Diploma denklik başvurusunda istenecek belgelere YÖK’ün http://www.yok.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecektir.
Yurt dışında öğrenime başlayan öğrencilerden, Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş başvurularında ÖSYS sonucu veya aşağıda belirtilen muadil sayılan belgeler aranacaktır. Bu adayların yurt dışında öğrenime başladıkları yılda ÖSYS’ye girmiş olmaları, ön lisans programları için TYT puanı en az 150 veya daha fazla  puan almaları şartı aranacaktır.
  • SAT 1 (Minimum 1000 puan)
  • ACT (Minimum 21 Puan)
  • Abitur
  • Fransız Bakaloryası
  • GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders)
  • Uluslar arası Bakalorya (International Baccalaureat IB)
  • Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis)
  • İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)
Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek öğrencilerin öğrenciliklerini tanıtmaları, Milli Eğitim Bakanlığı veya yurt dışı temsilciliklerimizde öğrenci dosyası açtırmaları ve vize almaları gerekmektedir.

B. BAŞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER
1. ÖSYM sonuç belgesi (ve yerleştirme belgesi) veya Uluslararası sınav sonuç belgesi
2. Denklik Belgesi ( ÖSYS klavuzunda bulunmayan okullar için )
3. Transkript (official)
4. Transkriptleri (not belgesi) yabancı dilde olanların Türkçe tercümesi (yetkili kurumlardan)
5. Disiplin cezası almadığını gösterir resmi belge
 * Başvuru esnasında sisteme yüklenen evrakların asılları kesin kayıt sırasında istenir.

C. BAŞVURU TARİHLERİ VE YERİ
Başvurular, aşağıda belirtilen tarihlerde on line olarak yapılacaktır. (on line başvuru, başvuru tarihleri arasında aktif olacaktır.
*Posta ile başvuru alınmayacaktır.
Başvuru  Tarihi                    : 22 -  2 Şubat 2021
Değerlendirme Tarihi          : 25 -  26 Şubat 2021
Sonuçların İlanı                    : 02       Mart 2021 ( İlgili Brimlerin Web sayfalarında ilan edilecektir.)

D. KESİN KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER
Yatay geçişi ilgili yönetim kurullarınca uygun bulunan öğrencilerden kesin kayıt için aşağıda belirtilen belgeler istenir:
1. Yatay geçiş kayıt formu TIKLAYINIZ
2.Kimlik kartı fotokopisi
3.Ders İçerikleri
4. Vesikalık fotoğraf ( 2 adet)
5. İkinci öğretim öğrencileri kayıt yaptıktan sonra verilecek olan öğrenci numarasıyla Ziraat Bankası ATM’lerinden öğrenim ücretlerini ödeyecektir.
6.YÖK'ün E.50957 sayılı yazısına istinaden Yatay Geçişe Engel Bir Durumun Olmadığına Dair Belge
7. Başvuruda istenilen belgelerin aslı (ıslak imzalı, e imzalı, e- devlet çıktısı,üniversite resmi sitesinden alınan belgeler seçeneklerinden herhangi biri olabilir)
E. KESİN KAYIT TARİHLERİ VE YERİ
1. Kesin Kayıt Tarihleri (Asil Liste)           : 03-05 Mart   2021
2. Kesin Kayıt Tarihleri (Yedek Liste*)     :  08-09 Mart  2021
 (*: Yedek liste ilan edilen programlarda, asıl listeden kayıt yaptırmayanların yerine listedeki sıralamaya göre kayıt yapılır.)
3.  KESİN KAYIT VE YEDEK KAYITLAR  İLGİLİ  MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA YAPILACAKTIR.
İlgili Birimlerin İletişim Bilgileri İçin:  TIKLAYINIZ.

KONTENJANLAR:TIKLAYINIZ.

Başvuru ve Değerlendirme Takvimi'ni Görmek İçin TIKLAYINIZ.