Kan ve Kök Hücre Bağışı Farkındalık Eğitimi Düzenlendi

09 Ekim 2024 Çarşamba

Yüksekokulumuz ve Kızılay iş birliğiyle 9 Ekim 2024 Çarşamba günü Şehir Ömer Halisdemir Konferans Salonunda “Kan ve Kök Hücre Bağışı Farkındalık Eğitimi” etkinliği düzenlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Aytaç GÜDER, kan ve kök hücre bağışı noktasında farkındalık kazanmamanın son derece önemli olduğunu vurgulayarak “Sağlık Hizmetleri MYO olarak toplumun her kesimine dokunan bir okuluz. Çeşitli bölümlerimizle kocaman bir SHMYO ailesi olduk. Etkinliğe emeği geçen tüm akademisyen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Hastanelerde günlerdir, haftalardır, aylardır kendine ya da bir yakınına nakil bekleyen anne babalar, evlatlar var. Ya da bir başına kalmış kimsesiz insanlar var. Kan ve kök hücre bağışında bulunarak bu insanların kahramanı olabilirsiniz. Unutmayın arkadaşlar çaresiz değil çare sizsiniz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Emel UZUNUOĞLU ise konuşmasında “Böylesine önemli bir etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Tıbbi Mikrobiyoloji alanında çalışan bir hekim olarak kan ve kök hücre bağışını oldukça önemsiyorum. Böyle bir etkinliğe vesile olan SHMYO akademisyenlerimize ve emeği geçen öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Kızılay Doğu Karadeniz Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Adem Buğdaylı, sunumunda kan bağışı ve kök hücre bağışçısı kazanma noktasında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Kan ve kök hücre bağışı ile ilgili süreçleri detaylı şekilde anlatan Buğdaylı, “Kızılay’ın hayata geçirdiği TÜRKÖK Projesi ile bugün Türkiye’de 16 tane kök hücre bağışçı merkezi bulunuyor. 2016 yılından bu yana Dünya Kemik İliği Bankasına üyeyiz. Kök hücre bağışında kullanılan hücreler temelde işlevsel olarak farklılaşmış, kendini yenileyebilen, çoğalabilen, farklı hücrelere farklılaşma yetkinliğine sahip özel hücrelerdir. Kök hücre nakli ile birlikte kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı ya da çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolitik hastalıkların tedavisi mümkün olmaktadır. Sizler de kan ve kök hücre bağışçısı olabilir ve insanların hayatlarına dokunabilirsiniz. Tüm öğrencilerimiz Güre Yerleşkesinde açtığımız kan ve kök hücre bağışı alanlarına davet ediyorum.” dedi.

Etkinlik teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

Etkinliği düzenlenmesinde emeği geçen başta Yüksekokulumuz Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Sevim Çiftçi YEGİN hocamızı ve Kızılay temsilcilerini tebrik eder, tüm akademik ve idari personelimize ve katılımcılara teşekkür ederiz.

Etkinliğin sonunda katılımcılar Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Binası önüne kurulan Kızılay Kan Bağış aracına yoğun ilgi gösterdi ve 66 ünite kan ve 15 kök hücre bağışı yapıldığı belirtildi.